Kompakt varmepumpe system

Varmepumpe i samme enhet som varmeveksler og vifte

EnergiRapporten skrev nylig en artikkel om Boligenergi AS og det kompakte varmepumpe-systemet Cityvex, som er installert i to høyblokker på Storo. Rapporten er gjengitt nedenfor:

Boligenergi AS har installert to aggregater med varmepumpe-teknologi som skal gjenvinne avtrekksluft i to boligblokker i Oslo. – Det spesielle med disse er at varmepumpen er i samme enhet som varmeveksleren og viften.

– Dette er en ny måte å tenke på. Man setter varmepumpen oppe på loftet nær energikilden, og får varmevekslet med en gang. Deretter sendes det varme vannet ned i kjelleren og inn på akkumulatortanken, sier daglig leder Martin Schjølberg i Boligenergi AS til Tekniske Nyheter.
– Med dette systemet slipper man den tradisjonelle glykolkretsen inne i blokka. Det er flere som har hatt problemer med lekkasje fra glykol. Nå bruker man kjølemediet R410A fra taket til innermodulen, og sender varmt vann derifra og ned, sier Schjølberg.
Boligenergi AS har installert Cityvex, som systemet heter, i to blokker i Grefsenveien i Oslo.
– Det er viktig å isolere rørledningene ned til kjelleren, slik at det ikke blir et stort varmetap. Isteden for å sende fem graders vann fra taket og ned, så sendes det nå ned vann på 45 til 50 grader, sier Schjølberg.
Cityvex er et prefabrikkert system som produseres av leverandøren ENSO og består av to enheter/moduler.
– Hovedenheten inneholder ECvifter, en varmepumpemodul og styresystemet. Enheten kan plasseres innendørs på loft, teknisk rom eller på taket som et vanlig tradisjonelt ventilasjonsaggregat med kjølebatteri, sier Schjølberg.
– Det unike med Cityvex er at denne enheten er satt sammen av alle de enhetene som et tradisjonelt system består av. Forskjellen ligger i at dette systemet er mer kompakt og spesialtilpasset
gjenvinning av ventilasjon, sier Schjølberg.
Enheten tåler norske klimaforhold, og systemet kan operere ned til – 22 C° uten problemer. Den andre enheten består i hovedsak av en varmeveksler som veksler varme mellom varmepumpen og forvarmingen av tappevannet.
– Denne enheten må plasseres innendørs. Enhetene kobles sammen ved hjelp av et kobberrør hvor kuldemediet sirkulerer mellom modulene, henter varme fra avtrekksluften og tilfører varme til tappevannet, sier Schjølberg.
Systemet blir prefabrikkert og testet av ENSO før det sendes til Norge. Som totalentreprenør vil Boligenergi ha ansvaret for prosjekteringen, monteringen og at systemet fungerer tilfredsstillende i henhold til forventet levetid, tekniske spesifikasjoner og myndighetskrav.

Høyere COP med varmepumpe

– En av fordelene med Cityvex i forhold til tradisjonelle systemer er at Cityvex har en veldig stor fordampercoil hvor fordampningstemperaturen er veldig nær temperaturen til ventilasjonsluften
etter at den har passert coilen til fordamperen. Dette gir en betydelig bedre varmeoverføring i forhold til tradisjonelle systemer, sier Schjølberg.
– For eksempel er fordampningstemperaturen +6 °C, mens etter coilen er ventilasjonsluften + 8
°C. Dette skal gi en COP på hele 4,05, men i virkeligheten har vi sett høyere COP, sier Schjølberg.
– Tradisjonelle systemer har vanligvis en fordampningstemperatur på – 2 °C og en COP på rundt 3,34. Cityvexsystemet er derfor mer effektivt enn tradisjonelle systemer.
– Dersom man sammenlikner med elektrisitetsforbruket i tradisjonelle systemer, vil man med Cityvexsystemet benytte cirka 6 000 kWh mindre energi. Dette gir en besparelse på cirka 12 000 kWh for to blokker, sier Schjølberg.

Kombineres med solvarme

Systemet kan kombineres med solvarme. – Solfangere bruker en vanlig glykolkrets som veksles inn på mellomkursen som går ned til akkumulatortankene, sier Schjølberg.

Solfangere montert til Cityvex-system på tak

Cityvex kan kombineres med solfangere.

Kjøp fra utlandet gir bedre lønnsomhet

Varmpepume systemet blir produsert på fabrikk i Europa, og det benytter førsteklasses komponenter fra internasjonale leverandører som Mitsubishi, EBM Papst og Saia-Burgess Controls. – Det gjør at vi får dette rimeligere enn hvis vi skulle kjøpt dette i Norge. Videre fører dette til at vi ofte oppnår lønnsomhet i prosjekter som vi ikke ville ha fått hvis vi hadde kjøpt dette i Norge. Dette er noe som kommer sluttkunden til gode, sier Martin Schjølberg.

Artikkelen er hentet fra EnergiRapporten Nummer 11 2015, publisert av Tekniske Nyheter.
Link til artikkelen her.

Ta kontakt med Boligenergi AS i dag for å avklare om dette kan være en aktuell varmpepumpe installasjon som bedrer miljø, reduserer energiutgifter og gir robust og smartere løsninger.

Ring 22 89 13 00 eller send oss en e-post: post@boligenergi.no